Žádné fňukny ani sněhové vločky. Dnešní mladí jsou jen víc autentičtí a nebojí se vlastní zranitelnosti.

Fňukny, nic nevydrží, sněhové vločky nebo snad citově neodolní. Jak jinak je často dnes nálepkovaná mládež? Data i zkušenosti odborníků napovídají, že duševní zdraví mladých se dostává do krize. Přispěla k tomu mimo jiné pandemie a všechny globální krize, od klima až po geopolitiku. A můžeme kvůli tomu mít pocit, že máme před sebou talíř plný starostí, který ani nejde strávit. Netýká se to samozřejmě jen mladých. Znáte to sami. Určitě máte na svém talíři naloženou minimálně složenku za energie. Ta vydá za lahodný steak sama o sobě. Jako přílohu prosíme tlačící termíny v práci, školní prospěch našich dětí, vysoké úroky na hypotéku a jako zákusek si dáme rozvodové řízení nebo podobné vztahové šmakocinky. Dobrou chuť, nezadavte se, prosím. 

Jakákoliv duševní nemoc má dva aspekty. Ten první – fyziologický je spojen s fungováním našeho mozku, respektive že mozek nefunguje tak jak má, děje se v něm něco problematického. A to vyžaduje léčbu. 

Druhým je psychologický nebo také emoční aspekt. Tady se hromadí všechen ten stud. Stud nezapříčiněný serotoninem ani geneticky. Je to ten, který cítíme pod tlakem společnosti, protože je náš mozek “rozbitý”. A přesně tenhle stud nám nedovolí říct si o pomoc. To kvůli němu na otázku “Jak se máš” zamumláme “v pohodě”. Globální kultura hanby a mlčení, která téma duševního zdraví obklopuje, přispívá akorát k jeho zhoršování. 

“Přála bych si, aby si všimli, že všechno nebylo “v pohodě”, i když jsem jim to neustále tvrdila” 

Věta s kterou se většina z nás alespoň jednou v životě dokázala ztotožnit. Tlačíme balvan vlastní hrdosti do kopce z nedosažitelných společenských předpokladů plného tlaku na výkon. Dnešní mládež se ale nebojí vlastní zranitelnosti a autentičnosti a o svojí duševní (ne)pohodě mluví nahlas. 

Duševní zdraví je v posledních letech tlačeno všemi možnými kanály vzhůru a fráze “duševní zdraví” je teď běžná jako sójové mléko do kafe. A je to dobře. Duševní zdraví je totiž nikdy nekončící práce, nemá žádný konečný cíl a není univerzální pro všechny. Může proto být náročné najít tu svojí cestu k duševní rovnováze.

Místo duševní nemoci se pojďme bavit o duševní pomoci.

 A tohle přesně nabízí projekt Bloom together, který se snaží skrz kampaň na sociálních sítích a besedy ve školách  gumovat stigmata načmáraná okolo duševního zdraví. Aktivně mluví o tom, že když si řekneme o pomoc, neznamená to, že jsme to vzdali, ale že se naopak vzdát odmítáme. O tom, že všichni potřebujeme a chceme vyrůstat s vědomím, že na našich pocitech záleží, můžeme a máme o nich mluvit a nemáme je potlačovat ani zlehčovat. O tom, že porozumění není podmínkou tolerance a respektu a že lidé v našem okolí nemusí rozumět tomu, proč si nastavujeme danou hranici, aby ji mohli respektovat. 

Není to fňukání, ale šance pro nás všechny zlepšit kvalitu všech aspektů našich životů. 

Na adventních trzích u liberecké radnice se můžete přijít podívat do stánku Bloom together pořádaným v rámci Týdne s Tulipanem libereckého Sdružení TULIPAN. Dozvíte se zde například i to, že nemusíte sami prožít duševní nemoc, abyste podpořili člověka, který hledá pomoc. Už jen dělat si starosti, zda najdete správná slova je důkazem toho, že vám na daném člověku záleží. Zkrátka se Bloom together snaží vytvořit záchrannou síť, která má mladé lidi uklidnit, že se svých prožitků nemají bát a starším generacím pomoci najít pochopení k tomu, že občas se všichni můžeme cítit na nic a je ok o tom mluvit nahlas. 

Ve čtvrtek 8.prosince můžete společně se Sdružením TULIPAN přijít ustanovit český rekord v největším počtu vzkazů na podporu duševního zdraví. Společně tak skrz povzbudivá slova vytvoříme velký tulipán jako symbol pochopení a laskavosti k duševně nemocným. Celou akci bude doprovázet vystoupení výherců soutěže začínajících hudebníků Tulifest 2022 a 2021. Folk rock, rock nebo třeba pop. Každý si tak najde to svoje. 

Podpořit aktivity Sdružení TULIPAN budete moci zakoupením výrobků z chráněných dílen a tím pomoci k zaměstnávání osob s duševním onemocněním nebo jiným zdravotním znevýhodněním. Ochutnat můžete také ukázky ze sortimentu Bistra TULIPAN v Kostelní ulici nebo se zúčastnit výstavy obrazů osob s duševním onemocněním v Komunitním centru ve Frýdlantské ulici, kde se mimo jiné bude konat řada workshopů pro veřejnost nebo již zmíněné besedy pro školy projektu Bloom together. 

Nic z výše uvedeného vám sice z naloženého talíře neodebere, ale pocit pochopení, sounáležitosti, přijetí a samotné vzájemné sdílení problémů našich soukromých světů, alespoň na chvíli strhne ze zad ten balvan, pod kterým se tak moc prohýbáme. Už jen to nám může být motivací se do stánku Bloom together Sdružení TULIPAN zastavit. 

Akce Týden s Tulipanem proběhne od 5.-9.prosince na náměstí Dr.E.Beneše.