Z návštěvy u psychologa má spoustu lidí obavy. Někdy jsou tyto obavy dokonce důvodem proč návštěvu odkládají, a to je škoda! Dnes vám takovou návštěvu ve zkratce přiblížíme.

Psycholog nebo psychiatr? Kam se to vlastně chci objednat?

Psycholog je pro každého. Pomůže vám utřídit si myšlenky, překonat trauma. Může vám diagnostikovat duševní onemocnění kde není zapotřebí léků. Psychiatr je ale lékař (narozdíl od psychologa může předepsat léky). Ten slouží pro diagnostiku a vyšetření těžších duševních onemocnění.

Jak takového psychologa sehnat?

Pokud nejdete na doporučení (pokud jdete, měli byste dostat nějaký kontakt) na internetu by měl mít psycholog kontaktní údaje. Když se dovoláte (někde lze napsat i email) budete mluvit buď s recepční, asistentkou nebo rovnou psychologem. Při prvním kontaktu nemusíte do detailu popisovat váš důvod návštěvy.

Přímo na návštěvě se nebojte, že byl váš problém byl zlehčován. Psycholog se vás nejdříve bude snažit poznat. Řeknete jen to, co budete chtít. A když nebudete vědět co říkat, psycholog vás navede. Také vám nebude dělat kázání, měl by vám pomoct odpověď naleznou sami. Každý psycholog i psychiatr má samozřejmě povinnost mlčenlivosti.

A v neposlední řadě, je možné, že vám hned první psycholog nebude sedět. Přáli bychom vám aby to tak nebylo, ale stát se to může. Je to prostě práce, která je hodně lidská, čili sympatie hrají roli. To ale není důvod na to zanevřít!